Licznik odwiedzin

220395
Dziś
Tydzień
Miesiąc
27
663
3064

Twoje IP: 54.81.71.187

Wyszukiwarka

Piwniczka "Pod kogutem"

Stworzenie Piwniczki "Pod Kogutem" do prezentacji i degustacji produktów regionalnych na Szlaku Wokół Słońca.

Renata Galus

Pęczelice 20, 28 - 100 Busko - Zdrój

Dostępność: po wcześniejszym ustaleniu telefonicznym 600 213 910, 600 884 958

W ramach przedsięwzięcia utworzono Piwniczkę "Pod Kogutem" przy Gospodarstwie Agroturystycznym "U Damiana" w Peczelicach do prezentacji i degustacji produktów regionalnych na Szlaku Wokół Słońca. Piwniczka to dwa pomieszczenia - jedno służące do przechowywania wytworzonego w gospodarstwie "Wina Spod Kapturowej Góry", drugie do prezentacji i degustacji produktów regionalnych.

Altana ogrodowa "W starym sadzie"

Budowa altany ogrodowej "W Starym Sadzie" do ekspozycji i promocji produktów lokalnych na Szlaku Wokół Słońca.

Andrzej Mrugała Firma Handlowo - Usługowa AGA

ul. Jodłowa 7, 28 - 100 Busko - Zdrój

Dostępność: pn. - wt. 15.00 - 17.00, sob. 12.00 - 19.00 po wcześniejszym ustaleniu telefonicznym 607 246 809

Przedmiotem operacji była budowa altany ogrodowej "W Starym Sadzie" wypsażonej w witrynę przeznaczoną do przechowywania i eksponowania produktów regionalnych.

Chlebowa izba

Od ziarenka do bochenka - kultywowanie tradycji pieczenia chleba poprzez utworzenie "Chlebowej Izby" wyposażonej w piec do wypieku chleba

Parafia Rzymskokatolicka p.w. św. Brata Alberta w Busku - Zdroju

ul. Lipowa 1, 28 - 100 Busko - Zdrój

Dostępność: ogólnodostępna po wcześniejszym ustaleniu telefonicznym 41 378 85 26, 41 378 72 45, 505 125 195, dla grup zorganizowanych pieczenie podpłomyków w każdy czwartek o godz. 15.30

Celem operacji jest kultywowanie tradycyjnych zawodów i rzemiosła na Ponidziu poprzez utworzenie „Chlebowej Izby" wyposażonej w piec do wypieku chleba. W ramach operacji utworzono „Chlebową Izbę". Izba wyposażona jest w piec chlebowy, pozostały sprzęt potrzebny do wypieku chleba, drewniane stoły i ławy. Dodatkową atrakcją jest galeria zdjęciowa poświęcona produkcji chleba. Miejsce to przypomni nam tradycje i obrzędy pieczenia chleba. Połączone z degustacją regionalnego chleba stanie się przystanią dla duszy i ciała.

Punkt promocji produktu i usług lokalnych

Utworzenie punktu promocji produktów i usług lokalnych.

Parafia Rzymskokatolicka p.w. Św. Brata Alberta

ul. Lipowa 1, 28 - 100 Busko - Zdrój

Dostępność: w sezonie letnim od 18.00 do 20.00, w sezonie zimowym od 16.00 do 18.00

Projekt zakłada utworzenie bazy informacji turystycznej o produktach lokalnych i regionalnych poprzez zakup drewnianego kiosku. Utworzenie bazy informacji turystycznej z naciskiem na regionalizm na Szlaku Wokół Słońca pozwoli wypromować obszar LSR - jego walory kulturowe, historyczne i przyrodnicze.

Remont kominka w Zamku Dersława

Zachowanie dziedzictwa kulturowego i historycznego poprzez remont kominka w obiekcie wpisanym do rejestru zabytków – „Zamek Dersława”

Zamek Dersław

Ul. Mickiewicza 18, 28 – 100 Busko – Zdrój

Dostępność: codziennie w godz. 8.00 - 22.00

W ramach przedsięwzięcia wyremontowano kominek, który będzie służył do wypieku podpłomyków wg starej receptury. Kominek zlokalizowany jest w podziemiach zabytku, w części restauracyjnej, w związku z powyższym pełni też funkcję promocyjną obiektu.